Projekt czytelniczy „Mali kucharze” był realizowany w oparciu o książki kucharskie dostępne w naszej bibliotece. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się dwie pozycje: „Cecylia Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci” oraz „Smaki Podhala”. Był to cykl zajęć, w czasie których dzieci miały możliwość przygotowania różnych smakowitości. Mali kucharze i kuchareczki odkrywali swoje kulinarne pasje przygotowując smaczne i zdrowe potrawy: sałatki owocowe, desery, przekąski. Na podstawie prostych i bezpiecznych w przygotowaniu przepisów kulinarnych uczyli się, jak zdrowo i smacznie przygotować posiłek, dobrze się przy tym bawiąc. Zajęcia dały dzieciom wiele satysfakcji. Przyrządzanie posiłków uczy dziecko kreatywnego myślenia, staje się ono bardziej śmiałe, samodzielne oraz lepiej zorganizowane. Nabywa prawidłowych nawyków żywieniowych i higienicznych. A wszystko to poprzez świetną zabawę i promocję czytelnictwa.