Zdrowie na wiosnę

Ostatni tydzień pracy przebiegł w klasie I pod hasłem: ,, Zdrowie na wiosnę „. Uczniowie zapoznali się że zdrowymi produktami żywnościowymi. Poznali walory odżywcze pieczywa wieloziarnistego. Omawiali etapy powstawania chleba. Rozpoznawali również ziarna zbóż. Wspólnie zasiali rzeżuchę i doglądali jej rozwoju. Najwięcej radości czerpali jednak z przygotowywania wiosennych kanapek. Wiele produktów pochodziło z ekologicznych gospodarstw. Gotowe kanapki mieniły się różnorodnością barw i kształtów. Były to kolorowe stworki: misie, myszki, serca, uśmiechnięte twarze. Zdrowy posiłek i poczęstunek smakował wszystkim. Można więc powtórzyć za S. Karaszewskim: ,, Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo! Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy! Jedz razowce z grubym ziarnem, zdrowe jest pieczywo czarne…”